Uniunea Centrelor de Mediere din România
www.ucmro.ro
27 Mai 2014
Informarea membrilor UCMR asupra Congresului al VIII-lea Bucuresti 24.05.2014
In cadrul sedintei Congresului al VIII-lea al U.C.M.R si a Biroului Executiv ale U.C.M.R., desfasurate in data de 24.05.2014, incepand cu ora 09:30, in Bucuresti, au fost discutate si aprobate urmatoarele:
- Prima parte a intrunirii a fost dedicata dezbaterii „Medierea, brand de tara”, discutia desfasurandu-se intr-un panel mixt mediatori invitati. Moderatorul panelului a fost dl. Ioan-Luca Vlad, mediator U.C.M.R., avocat, presedintele Curtii de Arbitraj S.T.A.R.S. si Consilier Privat onorific al Familiei Regale a Romaniei. Acesta a discutat cu: Alexandra Mihailescu (Vice President Industries & Technologies, BDR ASSOCIATES); Madalina Vintu (Managing Consultant Arthur Hunt Consulting); Radu Magdin (CEO Smartlink Communications); Bogdan Ficeac (analist, sociolog); alaturi de colegii nostri mediatori Cosmin Stanciu, Teodora Serbanescu si Mugur Mitroi (STARS), Rodica Cociu-Anghel (Centrul de Mediere Ploiesti), Ana Maria Tuluc (Asociatia Mediatorilor Transilvania), Victoria Graur si Violeta Pop (Camera Mediatorilor Cluj).
Situata la deschiderea Congresului Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, aceasta dezbatere a cautat sa afle unde se afla medierea in acest moment si care sunt perspectivele ei de expansiune, ca activitate utila social, in viitor. Invitatii au expus viziunea lor asupra medierii si rolului social al acesteia, pe marginea intrebarii-cheie „Poate medierea sa fie un brand pentru Romania?”.
Membrii panel-ului au abordat problema pacii sociale din perspectiva medierii; a utilitatii medierii pentru publicul larg; a cunoasterii si intelegerii conceptului de mediere; si a receptivitatii publicului fata de aceasta metoda consensuala de solutionare a disputelor. Din perspectiva imaginii publice, au discutat despre perceptii, brandingul individual si al profesiei de mediator, relatia cu mass-media si cu publicul larg; beneficiile unei strategii de comunicare. Planul politic a finalizat pozitionarea medierii in contextul actual, concluzionand ca medierea din Romania este, in prezent, un raspuns la problemele societatii, mediatorii fiind incurajati sa valorifice contextul curent.
- Momente deosebite au fost prilejuite de ceremonia de decernare a certificatelor training-ului avansat sustinut pentru mediatorii romani de catre F.M.C.S. Washington D.C., S.U.A; cursul s-a adresat acelor mediatori care vad medierea ca o vocatie de viata si care inteleg necesitatea obtinerii de noi competente si a unui nivel inalt de pregatire, in vederea stabilirii la un standard elitist, devenind un reper certificat de calitate.
- Prezentarea si aprobarea Raportului de activitate al Consiliului Director, Biroului Executiv si Presedintelui UCMR pentru anul 2013; aprobarea descarcarii de gestiune a Consiliului Director, Biroului Executiv si Presedintelui U.C.M.R. pentru exercitiul financiar al anului 2014; aprobarea proiectului BVC pentru exercitiul financiar 2014;
- Aprobarea propunerii presedintelui U.C.M.R. ca in anul 2014 sa continue sa nu se incaseze cotizatii de la asociatiile-membri ai federatiei; in schimb, asociatiile si federatia sa incerce sa mobilizeze mediatorii-membri sa finanteze, incepand cu anul 2015, prin redirectionarea a 2% din impozitul pe profit pentru sprijinirea activitatilor de promovare desfasurate.
- Adoptarea rezolutiei U.C.M.R. privind demararea procedurii de initiativa legislativa a cetatenilor si a campaniei de strangere de semnaturi (cf. prev. legii nr. 189/1999) pentru propunerea modificarii legii medierii nr. 192/2006 in sensul introducerii in legea medierii a prevederii exprese privind modul de organizare a corpului profesional al mediatorilor si infiintarea unor organisme ale corpului profesional la nivelul fiecarui judet. Grupul de lucru coordonator al acestei initiative legislative este constituit din: Mugur Mitroi, Valentin Trifescu, Carmen Stoleru. Termen definitivare proiect propunere: 30.06.2014.
- Adoptarea rezolutiei U.C.M.R. privind inceperea procedurii de initiativa legislativa a cetatenilor si a campaniei de strangere de semnaturi (cf. prev. legii nr. 189/1999) pentru propunerea legii anti-monopol care sa ofere posibilitatea deschiderii domeniilor exclusiviste pentru societatea civila, in scopul incurajarii concurentei ca element de eficientizare si crestere a calitatii in domeniile respective. Grupul de lucru coordonator al acestei initiative legislative este constituit din: Mugur Mitroi, Marinela Popa, Rodica Cociu-Anghel.
- Excluderea urmatorilor membri: Asociatia Centrul de Mediere Muntenia – Ploiesti, Asociatia Centrul de Mediere Alba, Asociatia Mediatorilor Bucovina Suceava, Asociatia Camera Mediatorilor din Romania Iasi , pentru motivul indicat in art. 5.4 pct. 1 si 2 din Statutul UCMR actualizat, respectiv:
ART.5.4 Calitatea de asociat inceteaza prin:
- retragere, la cerere, cu respectarea disp. art. 37 din OG 26/2000
- excludere in urmatoarele situatii:
- daca prin activitatea proprie produce federatiei prejudicii morale sau materiale
- daca se angajeaza in activitati ce contravin Statutului si hotararilor Congresului, Consiliului Director si Biroului Executiv (…)
In consecinta, Consiliul Director al U.C.M.R. va fi alcatuit din:
- Lucian Enache – Asociatia Centrul de Mediere Constanta
- Anda Pausan – Asociatia Centrul de Mediere Ploiesti
- Valentin Trifescu – Asociatia Centrul de Mediere Neamt
- Madalina Calcan – Asociatia mediatorilor STARS Social Training and Antreprenorial Research Society
- Marina Ioana Alexandru – Asociatia Centrul Mediatorilor Baia-Mare
- Ana Calin – Asociatia de Mediatori Profesionisti pentru Solutionarea Amiabila a Conflictelor – Galati
- Aurora Cirlig – Asociatia Colegiul Mediatorilor din Regiunea de Nord-Vest Cluj-Napoca
- Stef Nicolae Stefan – Asociatia Centrul de Mediere Salaj
- Dan Dumitru Popescu – Asociatia Centrul Regional de Mediere Muntenia Sud – Alexandria
- Camelia Gagu – Asociatia Centrul Mediatorilor Profesionisti Bucuresti
- Crina Felicia Bondici – Asociatia Profesionala de Mediere Pro Pact – Oradea
- Anamaria Tuluc – Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania – Sibiu
- Gabriela Ichim – Asociatia Centrul de Mediere Bacau
- Marinela Popa – Asociatia Centrul de Mediere Botosani
- Marin Padeanu – Asociatia Centrul de Mediere Craiova
- Valentina Popescu – Asociatia Centrul de Mediere Calarasi
- Dorin Valeriu Badulescu – Asociatia Centrul de Mediere Buzau
- Laurentiu Dumbrava Asociatia Centrul de Mediere Alfa – Galati
- Victoria Graur Asociatia Camera Mediatorilor Cluj
Printre obiectivele U.C.M.R. se afla continuarea preocuparilor pentru activitatile care sa consolideze statutul stabil al profesiei de mediator in societatea romaneasca ca o functie sociala esentiala, precum si continuarea dezvoltarii colaborarilor international cu organisme si organizatii din domeniul ADR din Europa si din S.U.A., astfel incat federatia sa ramana un standard de calitate, performanta si profesionalism in domeniul medierii.
Mugur Bogdan Mitroi
PRESEDINTE
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania
www.ucmro.ro
Miercuri, 14 Mai 2014
Congresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania va discuta propuneri de modificare a legii medierii
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) doreste sa se implice activ in societatea civila si considera ca, in acest moment, este necesar sa devina un jucator important in mecanismul legislativ din Romania.
Federatia isi propune sa demareze campania de strangere de semnaturi pentru trimiterea catre Parlamentul Romaniei a unei propuneri de modificare legislativa a legii nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. U.C.M.R. doreste sa introduca in legea medierii modul de organizare a corpului profesional al mediatorilor prin prevederea expresa privind infiintarea, la nivelul fiecarui judet, a Consiliilor de Mediere Judetene, pentru organizarea si apararea drepturilor mediatorilor in mod eficient; precum si reglementarea dreptului de acces al fiecarui cetatean la o solutie mai facila, mai rapida si mai convenabila de solutionare a oricaror dispute sau litigii.
Astfel, la Congresul federatiei care va avea loc in 24 mai 2014 in Bucuresti, U.C.M.R. va adopta rezolutia prin care toti mediatorii sunt chemati sa semneze propunerea legislativa.
U.C.M.R. isi propune, de asemenea, si lansarea campaniei de strangere de semnaturi pentru introducerea in Parlament a legii anti-monopol, lege care va oferi posibilitatea deschiderii domeniilor exclusiviste pentru societatea civila; in acest fel, mediatorii vor avea posibilitatea sa concureze in mod loial cu celelalte profesii consacrate unde, pana la acest moment, exista un monopol al profesiilor juridice.
Pana acum, corpul nostru profesional a incercat sa intre in “gratiile” sistemului judiciar, complacandu-se sa urmeze regulile acestuia; rezultatul: ZERO.
De ce am avut acest rezultat?
Fundamental, atat noi, cat si sistemul judiciar, operam cu un singur concept si anume: modalitati de solutionare a disputelor. Folosind o analogie, putem interpreta ca atat noi, cat si sistemul judiciar, “vindem” modalitati de rezolvare a conflictelor.
La acest moment, se pare ca singurul “vanzator” de solutii de pe piata este sistemul judiciar pentru ca, folosind toate parghiile legislative, a reusit sa detina un control total asupra domeniului “vanzarii” de modalitati de solutionare a conflictului.
Sistemul judiciar poate fi asimilat cu un “trust/corporatie”, formata din judecatori, avocati, notari, executori si celelalte profesii din sistem, iar aceasta corporatie detine monopolul asupra “vanzari de solutii”.
Evident ca toate eforturile noastre de a intra in gratiile “corporatiei” au fost si sunt sortite esecului pentru ca pericolul pierderii monopolului genereaza astfel de reactii. Nu putem sa ne luptam cu un astfel de sistem organizat, pentru ca lupta este pierduta din start; dar ne propunem sa incercam sa deschidem sistemul prin ricoseu.
Cum?
Sa propunem o lege anti-trust sau anti-monopol, prin care sa se reglementeze deschiderea domeniilor exclusiviste pentru societatea civila, in temeiul dreptului la concurenta loiala.
Ne propunem sa strangem numarul necesar de semnaturi ca sa putem propune direct Parlamentului legea anti – trust.
Colegii mediatori care doresc implicarea in campania U.C.M.R. sunt asteptati la lucrarile Congresului al VIII-lea „Medierea, brand de tara”, care va avea loc in Bucuresti in data de 24 Mai 2014.
Detalii la http://ucmro.ro/index.php?modul=stiri&action=show&stire=318.
Mugur Mitroi
Presedinte U.C.M.R.
Tel./fax: +40213201535
www.ucmro.ro
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania
www.ucmro.ro
Joi, 8 Mai 2014
Briefing Congres UCMR – „Medierea, brand de tara”
În perioada 23-25 mai 2014 va avea loc, la București, al VIII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din România (U.C.M.R.) – federația națională ce reunește asociații profesionale ale mediatorilor din toate județele României.
“Medierea, brand de țară” este tema centrală a întrunirii din 24 Mai 2014, orele 09:30 – 13:00, discuția desfășurându-se într-un panel mixt mediatori – invitați.
Pornim de la premisa că profesia de mediator a atins un statut stabil în societatea românească și reprezintă o funcție socială esențială.
Congresul va lansa o platformă de discuții interactive între mediatori, pe de o parte, și invitați din domeniul media, PR și CSR. La eveniment vor fi prezente și reprezentantele Federal Mediation and Conciliation Service (Washington D.C., USA): Eileen Hoffman și Linda Lazarus.
Care este componenţa panelului de dezbatere?
Panelul de dezbatere aduce laolaltă mediatori de succes, precum şi personalităţi recunoscute din România, pentru a pune faţă în faţă perspectiva socială asupra medierii cu aceea a profesioniştilor din domeniu. Toţi invitaţii beneficiază de o experienţă largă în domeniul lor şi mai ales de recunoaştere pentru meritele profesionale, unii dintre ei reprezentând astăzi adevărate branduri. Moderatorul panelului este dl. Ioan-Luca Vlad, mediator U.C.M.R., avocat, arbitru. Dl. Vlad este preşedintele Curţii de Arbitraj S.T.A.R.S., dar şi Consilier Privat onorific al Familiei Regale a României.
Care este scopul dezbaterii?
Situată la deschiderea Congresului Uniunii Centrelor de Mediere din România, această dezbatere caută să afle unde se află medierea în acest moment şi care sunt perspectivele ei de expansiune, ca activitate utilă social, în viitor. Ea va fi evenimentul-cheie al Congresului, în care membrii recunoscuţi ai U.C.M.R. se vor afla faţă în faţă cu invitaţi care vin din diferite domenii sociale. Este o dezbatere în care îi ascultăm pe ceilalţi, pe potenţialii noştri parteneri şi clienţi, despre viziunea lor asupra medierii şi rolului social al acesteia.
Care este întrebarea-cheie a dezbaterii?
Întrebarea-cheie a dezbaterii este Poate medierea să fie un brand pentru România?
Cum este structurată dezbaterea?
Dezbaterea va căuta să abordeze răspunsul la întrebarea-cheie din trei perspective:
1. Socială;
2. De imagine;
3. Politică.
Pentru fiecare dintre aceste planuri, moderatorul va lansa puncte de discuţie, asupra cărora fiecare participant va avea posibilitatea să îşi exprime viziunea. Vom aborda problema păcii sociale din perspectiva medierii; a utilităţii medierii pentru publicul larg; a cunoaşterii şi înţelegerii conceptului de mediere; şi a receptivităţii publicului faţă de această metodă consensuală de soluţionare a disputelor. Din perspectiva imaginii publice, vom discuta despre percepţii, brandingul individual şi al profesiei de mediator, relaţia cu mass-media şi cu publicul larg; beneficiile unei strategii de comunicare. Success stories în mediere. Planul politic va finaliza poziţionarea medierii în contextul actual, prin abordarea temei centrale. Poate România să fie recunoscută pentru mai mult decât ape, munţi şi tradiţii? Este societatea capabilă să dea un exemplu prin promovarea medierii? Poate medierea, reprezentată prin specialiştii din panel, să se ridice la un standard demn de a fi un exemplu internaţional? Opiniile invitaţilor, cu largă deschidere internaţională, se vor alătura cunoştinţelor din interior ale specialiştilor, pentru a da o direcţie posibilă eforturilor U.C.M.R. pentru anul ce urmează.
Care este stilul de dezbatere?
Dezbaterea va fi interactivă şi moderată. Fiecare dintre invitaţi va avea ocazia să îşi prezinte viziunea asupra temelor care îi sunt apropiate, profesional şi personal. Moderatorul va căuta să avanseze discuţiile înspre cheia de boltă a dezbaterii, rezumând principalele concluzii ale vorbitorilor.
Uniunea Centrelor de Mediere din Romania
www.ucmro.ro
25 Martie 2014
Congresul al VIII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania “Medierea, brand de tara”
Intre 23-25 mai 2014, va avea loc in Bucuresti al VIII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) – federatia nationala infiintata in 2005, ce reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din fiecare judet al Romaniei.
Detaliile privind locatia, ordinea de zi si inscrierea sunt publicate pe www.ucmro.ro. Pentru participare nu se percepe nicio taxa, fiind insa necesara confirmarea prealabila a inregistrarii la office@starseu.eu.
Desfasurat sub denumirea “Medierea, brand de tara”, Congresul Uniunii Centrelor de Mediere din Romania pleaca de la premisa ca profesia de mediator a atins un statut stabil in societatea romaneasca si reprezinta o functie sociala esentiala. Uniunea Centrelor de Mediere din Romania isi propune sa lanseze in dezbatere necesitatea profesionalismului in dialogul social si imperativul construirii capacitatii pentru solutionarea pasnica a conflictelor, ca parte integranta indispensabila a responsabilitatii sociale.
Congresul va lansa o platforma de discutii interactive intre mediatori, pe de o parte, si invitati din domeniul media, PR si CSR. La eveniment vor fi prezente si reprezentantele Federal Mediation and Conciliation Service (Washington D.C., USA): Eileen Hoffman si Linda Lazarus.
In cuvintele ASR Principesa Margareta de Romania, prin mesajul sau catre U.C.M.R., Medierea, cea mai frageda profesie reglementata in Romania, este un exemplu cum ceva extrem de util pentru societate a luat nastere din nimic (…) Sper ca, cu ajutorul unei bune promovari a medierii, din ce in ce mai multe dispute vor fi solutionate amiabil. De asemenea, imi doresc ca, prin intermediul unor initiative profesionale, sa se ofere un exemplu cu privire la rolul pe care il joaca organizatiile profesionale in societatea romaneasca.”
In prezent, Uniunea Centrelor de Mediere din Romania isi asuma rolul unui instrument de pace sociala in cadrul comunitatii, militand pentru utilizarea medierii in solutionarea disputelor de politica publica.
Astfel, numeroase programe de diseminare… Citeste mai mult
Madalina Calcan
Departament PR al U.C.M.R.
www.ucmro.ro
office@starseu.eu
Tel./fax: 0213201535