Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


INTREBARI FRECVENTE – ARBITRAJUL STARS 1 0 1

  • Arbitrajul este o metodă alternativă de soluționare a litigiilor, care vă permite sã evitaţi instanța și în schimb, puteţi sã vã alegeţi arbitrul (împreună cu cealaltă parte), sau acesta poate fi tras la sorţi  dintr-o listă aparţinând Tribunalului de Arbitraj, la alegerea dvs. Hotărârea arbitrului este obligatorie pentru toate părțile și poate fi atacată numai o singurã dată, pentru motive foarte limitate. Aceasta poate fi, de asemenea, aplicatã direct împotriva celeilalte părți.
  • Avantajele pot fi rezumate dupã cum urmeazã:
    TIMP: Arbitrajul dureazã cu mult mai puţin timp decât un proces normal în instanţã. Exemplu:

    tabel1_arbitraj_intrebari

    COSTURI: A avea o decizie este mai bine decât a aştepta una. Incertitudinea şi resursele blocate în cadrul unui proces în instanţã înseamnã bani pierduţi sau inactivitate ani de zile. Arbitrajul costã mai puţin decât procesul în instanţã, dacã se ia în considerare.În plus, nu mai este nevoie neapãrat de un avocat. Mai ales în procesele tehnice, părțile pot fi reprezentate de către directorii executivi, însoțiţi de experți tehnici interni, reducând astfel timpul aferent avocaţilor. În funcție de tipul de caz, consilierul juridic intern poate fi suficient pentru un arbitraj.

    INTEGRITATE: Costurile procesului sunt susţinute la început de către ambele părți. Arbitrii îşi stabilesc onorariile la un nivel despre care ei cred că este cinstit și rezonabil. Prin urmare, ei nu simt „nevoia” de a se îmbogăți mai mult de la o parte sau alta, și nu simt nici o prejudecată pentru/împotriva oricăreia dintre părți. În plus, arbitrii STARS sunt aleşi pentru integritatea lor profesionalã.

    CONFIDENŢIALITATE: Procedurile de arbitraj sunt confidențiale. Nu există nici o prezenţã publică, iar arhivele sunt blocate timp de 50 de ani.

    FLEXIBILITATE: Arbitrajul are loc în orice locaţie agreatã cu cealaltă parte sau la sediul Tribunalului de arbitraj STARS. Arbitrii pot face vizite pe teren pentru a constata fapte sau pot merge acasã la martori, în cazul în care aceştia nu se pot deplasa. În plus, mijloacele tehnice permit Tribunalului arbitral sã organizeze audieri la distanțã și sã ia depoziţiile martorilor.

  • Existã douã metode pentru a alege arbitrajul:
    1. Dacã vã angajaţi într-un contract, prin inserarea unei clauze de arbitraj, pe modelul pus la dispoziţie. Sau
    2. Dacã vã aflaţi deja într-o disputã, puteţi semna împreunã cu cealaltã parte, un compromis, alegând astfel Tribunalul arbitral STARS ca forum pentru dvs.
  • Existã trei moduri de a alege arbitrii:
    1. În mod implicit: Preşedintele Tribunalului arbitral STARS va trage la sorţi un arbitru.
    2. Dacã pãrţile sunt de acord,fiecare poate alege un arbitru, iar aceştia doi, la rândul lor, îl vor alege pe al treilea, ca mijloc de departajare.
    3. Alternativ, pãrţile pot alege chiar ele un arbitru comun, care poate fi şi expert tehnic în domeniul tehnic necesar procesului.
    În plus, pãrţile pot cãdea de acord sã adauge arbitrului un expert comun sau o echipã de experţi, pentru a-şi oferi opiniile specializate.
  • Da, cele mai importante domenii în care arbitrajul nu poate avea loc sunt problemele de familie, problemele de moștenire, relațiile angajator-angajat și procesele împotriva statului (cu excepția cazului în care statul este de acord , de exemplu, în chestiunile internaționale). Cu toate acestea, procesele între o societate și un liber-profesionist poate fi arbitrate.
  • Dacă aveți o clauză de arbitraj sau un compromis (a se vedea mai sus), puteţi aduce procesul în fața Tribunalului arbitral. În cazul Curții din arbitraj STARS, veți primi asistență tehnică din partea echipei noastre. Cu toate acestea, procesul este optimizat, iar aranjamentele pentru proces nu ar trebui să fie o mare bãtaie de cap.
  • În cazul în care cealaltă parte începe un proces și aveți o clauză de arbitraj inseratã în contract, atunci puteți invoca excepția de arbitraj și puteţi cere instanței de stat sã-şi decline competenţa, trimiţând cazul la Curtea de Arbitraj STARS. În cazul în care instanța refuză, acesta constituie un motiv de recurs.
  • Costurile de arbitraj se compun astfel:
    1. O taxă tehnicã (ce reprezintă costurile legate de secretariat și activitãţi administrative ale Tribunalului de arbitraj). Acest lucru este prevăzut în Anexa nr. 1 a Curţii de Arbitraj STARS;
    2. Onorariul arbitrului (care poate fi o datã sau de trei ori în funcție de alegerea părților. Implicit este o datã), suma stabilită în Anexa nr. 2 a Curţii de Arbitraj STARS.
    3. Onorariul notarului, în cazul arbitrajului activelor fixe. Acesta depinde de valoarea hotãrârii instanţei şi nu poate decât sã fie anticipat în prealabil.
    Părțile plăteasc jumătate din onorariu fiecare. În cazul în care una nu plătește, cealaltã poate plăti în avans în locul ei. Cel care pierde procesul trebuie apoi să ramburseze părții care a câștigat partea sa de comision. Daca partea care pierde nu se conformează, hotărârea poate fi executată direct prin intermediul executorilor judecătorești.
    Arbitrajul ar putea implica, de asemenea, onorariile experților și avocaţilor, precum și alte taxe aferente, cum ar fi cele legate de audierea martorilor în alte orașe. Totuşi, acestea sunt în mare parte independente de Curte, și pot apãrea, de asemenea, în procesele normale.

    Taxele detaliate la 1 și 2 nu includ taxa legală de TVA. Veți fi informat în cazul în care acest lucru este aplicabil.

    ANEXA 1
    TAXA TEHNICã
    la 18 iunie 2013
    Modificãrile vor fi postate pe www.starseu.eu

    Toate sumele sunt calculate prin transformarea monedei cererii în Euro, la cursul de schimb al Bancii Naţionale a României, valabil la data începerii arbitrajului.

    tabel2_arbitraj_intrebari
    Existã şi discounturi în unele cazuri, precum şi alte taxe speciale (cum ar fi copii suplimentare ale deciziei) care sunt stabilite în Regulamentul privind Taxele din cadrul Tribunaluui Arbitral STARS.

    ANEXA 2
    ONORARIUL ARBITRULUI
    la 18 iunie 2013
    Modificãrile vor fi postate pe www.starseu.eu

    Toate sumele sunt calculate prin transformarea monedei cererii în Euro, la cursul de schimb al Bancii Naţionale a României, valabil la data începerii arbitrajului.

    tabel3_arb_intreb