Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


Off alternate text


 
Arhiva Stiri

S.T.A.R.S. prezenta la Conferinta Nationala a Mediatorilor cu o expunere despre Online Dispute Resolution (ODR)

Bucuresti, 29 noiembrie 2013 – Joi 28.11.2013, in cadrul Conferintei Nationale anuale a Mediatorilor din Romania, dl. Mugur Bogdan Mitroi – presedintele Asociatiei S.T.A.R.S. si presedintele federatiei Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, a moderat unul din workshop-urile de pe agenda evenimentului, avand drept tema „Online Dispute Resolution (ODR) – aplicare si efecte ale acordului de mediere incheiat online”.

Numai la nivelul U.E., se estimeaza ca implementarea de proceduri alternative fata de instanta de judecata, functionale si transparente, pe care consumatorii din U.E. sa le poata utiliza pentru solutionarea litigiilor lor, ar putea duce la economii de aproximativ 22,5 miliarde de euro pe an, reprezentand 0,19% din PIB-ul U.E.

Desi cifrele sunt semnificative, procedura medierii realizata online se afla inca, in prezent, in sfera controversei. Abilitati speciale ale mediatorului – sau adaptate – sunt necesare? Exista limite cu privire la ce se poate media online? Se mai poate acorda atentia cuvenita emotiilor partilor? Acordul poate produce efecte?

Dar „ODR nu este doar ADR cu Skype!” (Axel Hellinger). Cand scrii un articol pe hartie sau online, exista diferente de font, format, ajustari la ecran sau hartie, tonul este diferit etc. Fundamental insa, rezultatul este acelasi – nevoile partilor primeaza.

Intr-o perioada in care tehnologia si comunicarea se impletesc din ce in ce mai mult, orice procedura clasica de ADR cuprinde cel putin cateva elemente care se realizeaza online (fie si numai semnarea contractului initial).

In conditiile in care in 2010, unul din cinci consumatori din UE a intampinat probleme la achizitionarea de bunuri sau servicii pe piata unica, ceea ce a dus la pierderi financiare estimate la 0,4% din PIB-ul UE, metodele online se impun ca necesitate.

UE ofera un model sectorial de implementare a unei plaforme online de solutionare extrajudiciara (SOL in materia disputelor de consum), care va deveni functionala si in Romania din 2016.

La nivel international, platforme specializate si securizate apar si se dezvolta, oferind instrumente care faciliteaza rezolvarea amiabila prin intermediul specialistilor ADR in orice domeniu.

Acordul de mediere incheiat online, similar acordului obtinut printr-o procedura face-to-face, este „legea partilor” si isi produce efectele juridice in aceste coordonate; fie national, fie transfrontalier (cand poate oferi partilor si privilegiul de a-si alege jurisdictia), forta executorie este asigurata prin inserarea intr-o hotarare arbitrala sau judecatoreasca, cu atat mai mult cu cat procedura de exequatur la nivelul UE este in curs de eliminare pana in ianuarie 2015.

Despre S.T.A.R.S.

S.T.A.R.S. – Social Training and Antreprenorial Research Society, afiliata Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, a fost infiintata cu scopul de a promova pacea sociala prin incurajarea metodelor alternative de solutionare a disputelor, dar si prin promovarea initiativei antreprenoriale, ca o metoda de evolutie individuala si sociala. S.T.A.R.S. este o organizatie puternica prin experienta relevanta si dedicarea membrilor sai, mediatori de profil inalt, profesionisti in domeniul juridic, antreprenori, profesori, reprezentanti ai societatii civile.

Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) este federatia nationala infiintata in 2005, reunind asociatii profesionale ale mediatorilor din toata tara.

Madalina Calcan
Departament PR S.T.A.R.S.
Tel./fax: +40213201535
Mobil: 0722239261
office@starseu.eu
www.starseu.eu

IMG_8389