STARS – Societate de cercetare antreprenoriala si cursuri sociale ce a fost înfiinţatã cu scopul de a promova pacea socială prin următoarele activități principale: formarea cetățenilor activi și informaţi, încurajarea metodelor alternative de soluționare a disputelor, studiul societății în toate aspectele sale, dar și prin promovarea inițiativei antreprenoriale, ca o metodă de evoluție individuală și socială.

STARS își propune să ofere consultanță și training pentru diferite grupuri (organizate sau nu) de cetățeni, antreprenori și alte componente sociale sau pentru societatea civilă, care au nevoie de experienţa unei echipe diverse de profesionişti.

STARS este o organizație puternică, prin experiența relevantă și dedicarea membrilor săi. Fiecare membru al echipei STARS provine dintr-un mediu diferit și reprezintă o personalitate printre profesioniști. Avem mediatori de profil înalt, specialiști în formare, profesioniști în domeniul juridic, antreprenori, arhitecți sociali, profesori, reprezentanți ai societății civile, toţi având o experiență solidã în implementarea proiectelor, logistică, educație, adunând o arie largă, complementarã și diversã de acțiune.

Printre proiectele anterioare dezvoltate de către membrii STARS, ca parte a Uniunii Centrelor de Mediere din România, putem sublinia proiectul de nivel național și european „Caravana Medierii – Medierea Aproape de Tine”. Membrii STARS au avut un rol cheie în organizare, pe partea de logistică şi de instruire a celorlalţi participanți în cadrul acestui important proiect dezvoltat între 2011-2013, al cãrui obiectiv este promovarea medierii ca alternativă de soluționare a disputelor.

Pentru acest scop, au fost organizate 29 de evenimente lunare în România până acum. Trei evenimente speciale au avut loc în data de 24 mai 2012, când „Caravana” s-a oprit în Bruxelles, Belgia, în parteneriat cu Arthis – Maison Culturelle Belgo-Roumaine; pe 23 august 2012, în Kerkyra, Grecia, în parteneriat cu Centrul Elen de Mediere şi Arbitraj; iar pe 18 martie 2013, Ambasada României la Londra a găzduit work-shop-ul Caravanei Medierii, în parteneriat cu Fundația Slynn și Camera de Comerț Britanico-Românã.

În cadrul campaniei, au fost create și distribuite pliante de informare, ediţii speciale ale revistei [care ilustrează mediatori locali și organizații profesionale din fiecare județ] și prezentări susţinute de mediatori și formatori. Campania a presupus dezvoltarea de parteneriate cu instituții locale, atât în ​​sfera juridică [instanțe regionale, în special], dar şi în cadrul mai larg al comunităților [primării, firme, organizații de voluntariat].

Succesul proiectului Caravana Medierii demonstrează, printre altele, capacitatea de lucru în echipă a membrilor STARS, care şi-au unit expertiza și abilitățile.

Experiența anterioară în diseminarea programelor dezvoltate, cu scopul de a promova avantajele medierii ca o modalitate de a pune capăt conflictelor, este doveditã de următoarele proiecte:

  • Ne-am străduit să promovãm medierea în mass-media, inclusiv prin intermediul publicațiilor de specialitate, cum ar fi Medierea Tehnicã şi Artã – www.mediereatehnicasiarta.ro, singura revistã profesională relevantă pentru mediere. Cu apariţie lunară în engleză și română, revista este orientată spre mediatori, practicienii din domeniul juridic, dar şi spre orice persoană care dorește să se informeze cu privire la mediere.

 

  • Site-uri cum ar fi www.portalmediere.ro (portal web dedicat promovării gratuite a mediatorilor și a asociațiilor profesionale, utilizat ca o bazã de date relevantã) și www.medieretv.ro (site care gãzduieşte clipuri video a unor exemple practice și emisiuni despre diferite mijloace alternative de soluţionare a disputelor) au contribuit la promovarea ADR în general, precum și a profesioniștilor în domeniul medierii. Acestea sunt ca un magazin universal, unde oamenii pot afla unde, când, cum și cu cine îşi pot rezolva disputa pe cale amiabilă.

STARS dorește să sprijine pregãtirea la un standard înalt a profesioniștilor din cadrul organizațiilor, devenind un reper de calitate, promovând profesioniști care văd medierea ca pe o vocație pe viață. În acest scop, mediatorii și formatorii în mediere din cadrul organizației au luat parte la cursuri de dezvoltare și au primit certificate internaționale din partea unor organizații de renume în domeniu: Lord Slynn of Hadley European Law Foundation din Londra și Serviciul Federal de Mediere și Conciliere în Washington, DC, Statele Unite ale Americii.

Conferinţa Naţionalã „Medierea Aproape de tine!”, care a avut loc pe data de 4 decembrie 2011, la Palatul Parlamentului din București, a fost un eveniment-cheie al campaniei de informare, la care au participat instituții de prestigiu din România, cum ar fi Casa Regalã și Institutul Diplomatic Român, sau reprezentanți diplomatici de rang înalt.

Mugur Bogdan Mitroi
Presedinte